Наш професор разкри подробности за хеликоптерите за въздушна медицинска помощ, с

...
Наш професор разкри подробности за хеликоптерите за въздушна медицинска помощ, с
Коментари Харесай

Проф. Младенов: Хеликоптерът за медицинска въздушна помощ може да побира трима пациенти

Наш професор разкри детайлности за хеликоптерите за въздушна здравна помощ, с които България ще се снабди.

Хеликоптерът за въздушна помощ ще се включва когато има над 50 км отдалеченост до болничното заведение - при изискване, че не може кола за спешна помощ да стигне до обекта. До трима седящи пациенти могат да поберат хеликоптерите. Между 3 и 5 години подготовка би трябвало да има летателният състав, с цел да лети нощно време. Засега сме планували работа до 6 вечерта по зимно разписание и до 8 часа през лятото. Като пристигна първият хеликоптер най-важното е да се види какво е базисното съоръжение и какво би трябвало да се привнесе. Това сподели проф. Николай Младенов от " Токуда " в предаването " На фокус " по Нова тв.

" Много добре селекциониран и квалифициран екип от няколко лечебни заведения взе участие в подготовката на медици за въздушна помощ. Сред тях са " Пирогов ", Военна болница, Министерство на вътрешните работи болница, " Токуда ", Правителствена болница. Подготовката се реализира в 7 съществени посоки - бебета, деца, възрастни, донори, родилки, инфекциозно заболели и изгаряния. Те се покриват от екипите, които ще летят. С медицинските хеликоптери няма да се прави планинско избавяне ", изясни той. И добави, че летателната незабавна помощ изисква и високо равнище на интерфейс от страна на лечебните заведения.

Според него групата от учащи се е към 100 души, включваща лекари и сестри. Това е много хубаво, само че и стряскащо, тъй като извличаме от частта, която е най-наситена с лечебни заведения - София град и област, както и Плевен. Тук ще се първите хеликоптерни площадки. От декември, когато ще пристигна първият, зоната София – Плевен би трябвало да бъде покрита. Хеликоптерите би трябвало да извършват три задачи - трансфер сред лечебните заведения, трансфер при пътен случай, както и при всеобщи бедствия и повреди. Може да има разнообразни обстановки, тъй че апаратурата би трябвало да е подобаваща да се помогне на всички нуждаещи се пациенти ", счита проф. Младенов.

По думите му първият дошъл на мястото на случая екип ще направи медицински триаж и ще дефинира степента на неотложност. " При избора на учащи се не сме наблегнали на възрастта, а на високото равнище на медицински познания, основно реанимационни екипи. Реаниматорът доктор Татаров е образец за подобен, той има уменията и качествата да се оправи при рискови обстановки ", разкри той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР